VÆRD AT SE

 
       
 
Home
Samós
Pythagórion
Værd at se
Værd at vide
Fotos
Gloser
Opskrifter
Gæstebog
Forum
Links
Kontakt
Click for Samos, Greece Forecast
Kort over øen - I  
Kort over Pythagórion - I Kort over Pythagórion - I
 
Arkæologisk Museum:
Der ligger en stor parkering i Samos by. Fortsætter man herfra og videre hen mod flagene og statuen kommer der nogle store palmer - her går man ned ad en lille gade og der ligger så museumscafeen. Igennem der og op ad nogle trapper ligger så det arkæologiske museum. Her står den store Kouros og en masse andre figurer og ting fra Hereion Templet. virkelig flot og interessant, hvis man er til den slags.
Hvis ikke kan man altid sætte sig og nyde deres lækre chokolade-shake eller en anden forfriskning i den herlige museumscafé. 
Når man har samlet energi, kan man gå ud af lågen mod vandet og fortsætte til højre - her begynder den meget lange gågade, med en masse forretninger og enkelte taverner. Vil man spise, skal man ned og gå på promenaden. Her ligger en masse caféer og taverner/restauranter. Der ligger en lille restaurant ved navn "ZEN" - her laver de alle tiders Stifado.
Bymur:
Omsluttede i sin tid Pythagórion, i dag kan man stadig se rester af muren enkelte steder, når man kører rundt.
Chora:
En rolig og charmerende by lidt uden for Pythagorion.
Drakai:
Man skal være forberedt på en virkeligsmuk tur op gennem det frodige bjerg. Husk kameraet! Der skal sættes en dag til side, da det er en lang tur op til bjerglandsbyen, men den er turen værd. Husk vandet!! Man bliver ør i hovedet af varmen, men det går hvis der er aircondition i bilen (læs nærmere her). 
Man kommer op til denne meget charmerende bjerglandsby. Der ligger en lille taverne - faktisk en tagterrasse, hvor der er et ældre par der servere mad/grøntsager fra egen have. De er rigtig søde, men taler dog kun tysk. Vi kan varmt anbefale at smage "Gefültes Zucchiniblumen" Altså fyldte squash/zucchiniblomster. Det er en gudespise, samt deres hjemmelavet tzatziki og græske salat. Fra terrassen er en vidunderlig udsigt. Bagefter er det oplagt at gå en tur rundt i byen. Den er meget gammel, men ufattelig smuk.
Eupálinos´ tunnellen/vandledning:

Ligger i udkanten af Pythagórion.
Tel: +30(0)273-61 400

Åbent: tir-søn 08:15-14:00 - kun i sommer halvåret.

Dette fantastiske stykke arbejde blev bygget omkring 530 f.Kr. under styret af Polykrátes. Bygmesteren Efpalinos fra Mégara fik opgaven at bygge denne vandledning og skaffe vand fra Agiádes, nord for Pythagórion på den anden side af Ambelos-bjerget. 
Byggeriet startede fra hver side af bjerget, hvor de mødtes på midten med kun ca. 1 meter forskudt.
På grund af belejring kunne tunnellen også bruges som flugtvej. Der er nemlig 2 tunneller, en til vandet, ca. 25 cm i diameter og en tunnel mellem 2 og 9 meter fra vandledningen, hvorfra det var muligt at rense vandrørene eller flygte. 
Arbejdet med tunnellen tog omkring 10 år og blev brugt i ca. 1000 år, hvorefter den havde været ubrugt indtil engang i 1853. Her læste en franskmand Herodots beskrivelser om tunnelen, hvorefter han fandt den under Agiádes. Han begyndte at grave og stoppede 40 m inden i tunnellen, hvorefter munke fra øen fortsatte hans arbejde. 30 år senere fandt de åbningerne både på nordsiden og sydsiden af tunnellen.
I starten af 1970'erne gravede en tysk arkæolog tunnellen ud, så den blev som den er i dag. Der er mulighed for at gå ned i tunnellen og komme omkring halvvejs ind. Tunnellen er ikke så høj, omkring 1,80x1,80 og ca. 1038 m. lang. Vandledningen er dækket af med tremmer og der er lagt lys ind. 

http://pr.caltech.edu/periodicals/EandS/articles/LXVII1/samos.html
Se billeder her.
Fort
Forklarelseskirken (Logothétis):
Fortet ligger også i Pythagórion - eller i hvert fald noget af det. Det ligger i nærheden af den smukke Forklarelseskirke. Denne kommer man nemmest til ved at gå op ad en af de sidste gade på havnepromenaden. (man kan se den når man går)
Kirken der ligger på Tigáni-klippen, er en Metamorfosis kirke fra 1824 der ligger ved fortet der blev bygget ret efter øens befrielse fra tyrkerne. Dette er bygget på et gammelt fundament af en  hellenistisk borg.
Byggeriet blev etableret af Lykourgou Logothétis, som der står en statue af mellem kirken og klokketårnet. Herfra er den en flot udsigt.
Går man lidt bag om kirken kommer man til resterne af nogle søjler "Dontia" (tænderne). Dette var en markedshal tilbage i romertiden.
Se billeder her.
Fugle:
www.birdtours.co.uk/tripreports/Greece/samos/samos2001.htm
Hydrofoils:
www.diavlos.gr/samos/by-ship/hydrofoil.html
Hereion/Heratemplet:
Ireon ved Héra
Hereion/Ireon er en lille charmerende fiskerby og snart også en ferieby med taverner, caféer, strand og fiskerhuse.
Hera-templet, der ligger ved byen Ireon var bygget til ære for Zeus kone, Hera, Man mener hun blev født på Samos, og som var genstand for utrolig kultdyrkelse. Mennesker i antikken valfartede til Hera`s Tempel for at deltage i ofringer og opnå frugtbarhed. Der var 2 årlige ceremonier for at fejre Héra's fødsel fra Imbrasos-floden og hendes ægteskab med broderen Zeus.
Zeus og Héra holdte en 300 år lang bryllupsnat på Sámos.
Templet er i tidens løb blevet opbygget 4 gange. Første gang, da det blev etableret i det 8. årh. f. kr. med 7x17 søjler. Det blev ødelagt og man genopbyggede det så igen i 670 f. kr. med 6x18 søjler. I 570 f.kr. opbyggede Roikos og Theodores et af de største templer der målte 52,5x105m og 3 gange større end Parthénon i Athen. I 525 f. kr. blev templet ødelagt og brændt ned under et persisk angreb.
Under Polykrates styre begyndte man for fjerde gang at genopbygge templet. Denne gang skulle det være større med 150x25m søjler. Templet byggede de på helt ind i det 3. årh. f. kr. Templet blev dog aldrig færdigt og i dag står der kun en søjle tilbage.
Se billeder fra Hereion her.

Ligger ved byen Ireon.
Tel.: +30-(0)273-95 277

Åbent tir-søn 08:00-14:30
Samos var gudinden Hera's ø. Resterne af hendes tempel ligger udenfor Ireon på den sydlige kyst. Der er kun en søjle tilbage som stadig står, og dele af alteret og den hellige vej. Der stod omkring 2000 statuer langs denne.
Emnerelateret hjemmesider: 
http://whc.unesco.org/sites/595.htm
http://www.culture.gr/2/21/211/21121a/e211ua07.html
 
Karlóvassi  
En af de større byer på Samos, der ligger på den nordlige del af øen. Fortsætter man gennem byen og ikke dreje mod syd, kommer man ud til Potami, som er et vandfald læs mere under Potami.
Kokkári:
En udpræget lille ferieby, dog en af de større byer på Samos. Ligger ved nogle strande. Hvis man ønsker en badeferie er denne by god.
Koumaradei:
Her ligger der mange lerpotterier og butikker med tæpper, bluser og krydderier. Man kommer forbi flere forskellige. Personligt anbefaler vi butikken der ligger sidst. Der er som regel blå markiser. Der er en lille taverne, hvor man kan få en lille forfriskning eller en gang græsk salat. Her er en skøn udsigt ud over en lille kirke. 
Hvis man har lyst, kan man endten tage bilen og fortsætte vejen rundt  om svinget eller gå fra lerpotteriet, hen ad vejen og op gennem en lille vej - her ligger en lille butik med en masse krydderier og honning. Disse produkter er nogle de selv går og samler ind. Det er dejligt med sådan et par poser. når man laver sin egen græske salat eller anden mad.
Koumeika:
Er man mættet og træt af turistområderne, er Platanos et godt sted at tage hen, og nyde en lækker middag på torvet. Fra Platanos er der ikke langt til kysten Ballos. Denne ses ikke på mange kort, men drejer man til højre ved Kumeika og fortsætter mod havet, ender man der. Her kan man også sidde og hygge sig med god mad!
Mytilini
Palæontologisk Museum:
Opkaldt efter de folk der kom til fra Lesbos i 1700-tallet. Her i dalen er der fundet en masse knoglerester fra dyr der er op til 10.000000 år gamle. Knoglerne stammer fra dyr som Mastodonten, næsehorn, giraf myresluger m.m. Alt dette blev fundet under tykke lag af vulkansk aske og "slam".
Knogleresterne kan ses i Mytilini på det Palæontologiske Museum. Er man interesseret i det forhistoriske, kan man her se fantastiske fund ud over knogler men også et utal af sten, krystaller, insekter, havet og udstoppede dyr. Husk at gå ned i kælderen - der er også en flot udstilling fra græske hjem.
Manolátes:
En charmerende bjerglandsby. Sæt en hel dag til side, for den går hurtigt når man vandrer rundt i I byen. Den er smuk, og man har en fantastisk udsigt fra Taverna Loukas. Despina har en rigtig flot brønd inde i restauranten. Manolátes er en vinby med smalle og stejle gader/trapper. Her er pottemagerværksteder, kilder og der er en masse stier, hvis man vil trave. Se evt. dette link.
Marathokampos:
En af de større byer på Samos, på vej dertil ligger der et meget stort lerpotteri. Her laver de stort set alt fra store figurer til små ting der kan ligge i kufferten. De store figurer er rigtig flotte. Butikken er pæn stor, og samtidig får man strukket sine ben.
I byen blev Kaptajn Stamatis  født - en berømt person fra frihedskrigen mod tyrkerne.
Nær byen ligger Pythagórasgrotten - for at se denne skal man være opsat på at klatre dertil.
Det menes at Pythágoras søgte skjul her da han blev forvist af tyrannen Anaximander af Miletos.
Megali Panagia/Moni Pente Ospition:
Det rigeste kloster på øen. Klosteret har forbindelse med Timios Stavros. Det var i sin tid 2 brødre der byggede hver sit kloster i 1586. 
Klosteret blev bygget det sted hvor en munk så et lysende ikon.
Klosteret ligger i nærheden af Koumaradei - bemærk at det ligger nede i en lavning, det modsatte af Timios Stavros.
Nattergal-dalen:
Også kendt som "Aidonia" - som betyder nattergale. Her er absolut det smukkeste sted på hele Samos. Træerne står tæt og der er frodigt, trods den intense varme. Her er vandløb, smukke insekter, platantræer, myrter rhodondendron og man kan gå herfra op til Manolátes, men en bil med aircondition er at foretrække Husk vand, men mest af alt kameraet. Her er fantastisk smukt. Går man modsat af vejen til Manolátes går man igennem nogle vinmarker og kommer op i et niveau der gør man ser Nattergaldalen oppefra - fantastisk smukt!!
Nissi:
En meget lille, men rigtig dejlig strand, for dem der ikke har noget imod småsten og en god køretur.
Pagondas:
Ligger ca. 12 km fra Pythagórion. Kør mod Ireon og Mili og fortsæt i et fornuftigt tempo op ad bjerget ad de charmerende snørklede veje. Så  ender man ved en lille vej her fortsætter man ind og drejer til højre op ad en endnu mindre vej - denne følges indtil man ender på det lille platía/torv. Her afholdes fester for rejsende, mest for dem der rejser gennem rejseselskaber og ikke kun tager flybilletten. Byen er lille og charmerende at vandre rundt i og de græske familier holder meget af festerne på torvet.
Palæontologisk Museum
Museet ligger lidt ude for Chora, nærmere betegnet Mytilini. Et flot museum. Absolut turen værd, hvis man interesserer sig for dinosaur, sten, udstoppede dyr (også ikke eksisterende), insekter, havet o.m.m. 
Husk at gå i kælderen - her er en udstilling med billeder og gamle ting fra en gammel grækers hus.
Panágia Spilliani:
Klosteret ligger på en bjergskråning over Pythagórion. Det blev bygget i 1883. I Panágia klosteret er der 2 ikoner, mener der kan udføre mirakler. Udenfor klosteret hænger endnu et ikon. Kan man få en mønt til at blive siddende på ikonet er det godt - falder mønten af er det ikke så godt.
Det siges at kvinder der smører sig ind i olie her kan få deres tabte mødom igen.
Her findes også en katakomber - Panágiagrotten - med et  lille Madonna kapel - Agios Giórgios - og en sø inde i bjergsiden, hvor mange i tidens løb har været ind og bedt til et bedre helbred. Man kan se hvad det er folk har bedt for, da der hænger små sølvplader men ben, arme, kroppen mm. Det er den del de ønsker skal blive helbredt. Drikker man af det hellige vand i grotten bliver man forelsket.
Lægger man lidt mønter i kirkebøssen støtter man dem i at vedligeholde og man kan tænde et lys og bede, hvis det er det man vil.
I antikken tid var grotten beboet af oraklet Sybilla Phíto
Fra terrassen har man alle tiders udsigt - her ser man hele Pythagórion. Går man videre forbi bord og bænke, skulle der komme en sti der går op til nogle ruiner fra den gamle by.
Pnaca-kilden
Når man kører mod Vourliotes, kommer der et skilt der viser til Pnaca. Det er et skønt lille sted med en lille kirke, Pnaca-kilden og et stort Platantræ.
Posidónio:
En rigtig flot og charmerende lille fiskerby. Her kommer man også ud på en god køretur. Her kører man til højre i stedet for til venstre mod Samos by. Solnedgangen i Posidonio er fantastisk.
Stille vand, lækkert at bade i.
Potami
Et vandfald der ligge på den nordlige del af øen. På vej der til kommer man til 2 strande Mikró og Megálo Seitáni, som ligger i et fredet kystområde, hvor munkesæler yngler.
Psili Ammos (Ved Mykali og Pythagorion)
Populær sandstrand med fantastisk flot udsigt over til Tyrkiet. Imellem ligger der en lille ø hvorpå der står et græsk flag - mere hvis man skulle være i tvivl om, hvem den tilhører! 
Ikke dybt, lækkert klart vand.
Pyrgos:
En lille charmerende by der ligger før Spartherei. Byen ligger i meget grønt og frodigt område. Nord for Pyrgos ligger øens højest placeret by - Pándroso.
Samiopoula:
Kører man mod Pyrgos og derefter mod Spartherei og fortsætter mod syd, så ligger der en lille ø for foden af Samos - denne ø kaldes "lille Samos", "mini Samos" og Samiopoula. En frodig lille ø med en enkelt beboer.
Samós/Vathi:
Byen ligger inde i den smukke Vathi bugt med Vathi - den gamle by op ad bjergskråningen.
Når man kommer til Samos by, så parker på den store parkeringsplads. Gå derfra og hen i mod statuen og de store palmer. Der ligger et gammel forfaldent hotel. Gå ned af den lille gade og fortsæt lige ud og ind af lågen. Her kommer man ind til en gårdhave/Rådhuscaféen. Fortsætter man igennem der og op ad trapperne ligger det Arkæologiske Museum lige foran. Her finder man den 5,5m høje fantastisk flotte Kouros der blev fundet i 1978 i Héra templet. Statuen vejer 5 ton og står i et rum for sig selv, som specielt er gravet ud for at Kouros kunne stå der.
Men bliv lidt i haven og nyd en forfriskning inden turen går videre i Samos by. 
Når man har samlet energi ved caféen, kan man gå tilbage ud af lågen mod vandet og drej til højre - her begynder den meget lange gågade, med en masse forretninger og enkelte taverner. Fortsætter man gennem hele gågaden kommer man til den store Platía Pythagóra - torvet. Pladsen er for nylig renoveret ca. 2003-2004. Fra det charmerende gamle til det lidt mere moderne. På pladsen et der stor palmer og en løvestatue til minde om slaget ved Kap Fonías i 1821. Det var staten på øens deltagelse i frihedskrigen.
Vil man spise, skal man ned og gå på promenaden. Her ligger en masse caféer og taverner/restauranter. Der ligger en lille restaurant ved navn "ZEN" - her laver de alle tiders Stifado og de er knap så dyre som mange af de andre steder.
Skouréika:
En lille charmerende by der ligger i nærheden af Koumeika.
Spatheréi:
En lille charmerende by der ligger i nærheden af Samiopoula. Herfra kan man se til Ikaria, Fourni og bugten ved Marathokampos.
7 km ned ad en lille vej kommer man til Limnonáki. En meget lille by med en lille havn og strand. Herfra er der en god udsigt til Samiopoula.
Strande:
hri.org/infoxenios/english/aegean/samos/beaches.html
Timios Stavrós:
Et rigtig flot kloster der ligger når man kører mod Chora og lidt skjult op ad en vej mod  Mavrantzei. Det er en utroligt flot og smuk kirken. 
Husk anstændig påklædning inden man besøger klosteret. Tildækket skuldre og knæ.
Ved kirken bag det store klokketårn, er der en kilde. Drikker man af den, får man held i spil og kærlighed og vender tilbage til Samos. Inde i kirken er der fantastisk smukke udskæringer ikoner og malerier.
Klosteret er fra 1592.
Torvet (Platía Metáxa)
Der ligger et lille torv i Pythagórion. Her ligger der et meget lille museum, men det er absolut værd at se.
Vathi
Denne del af Samos by er meget gammel her er små butikker og meget små og charmerende gader med flotte gamle og velbevaret huse i tyrkisk stil. Men pas på for der kører biler, knallerter og motorcykler i fuld fart trods de meget små gader, så sørg for at have et trappetrin eller en gyde at gå på når de kommer farende.
Over byen ligger der en kirker - Agios Ioannis - herfra er der en smuk udsigt. 
Vourliotes:
En meget charmerende lille bjerglandsby. Halvvejs er der et skilt hvor der står til Pnaca. 
Det er et meget kønt sted Pnaca-kilden en lille kirke og et stort platantræ. Herfra kan man gå til Manolátes, hvis man er til en god travetur. Man kan også gå til øens ældste kloster - Panágia Vrondianis fra 1566. 
Husk ordentligt fodtøj og vand!
Selve Vourliotes er bilfri - altså der må ikke køres i gaderne. Kun til parkeringen.
I byen er der goder Taverner og mange små gader med flotte traditionelle huse.
Følger man gaden skulle man komme til en meget stejl 4 km lang vej, som skulle være besøget værd.
Zoodochos Pigis:

Kører man mod Samos by og drejer til højre oppe ved det store supermarked kommer der skilte der viser vej til Zoodochos Pigis. Man kan også komme dertil ved at køre ind til Samos by, men det er mere snørklet. Zoodochos Pigis ligger højt oppe i bjergene - er bygget 400 meter over havets overflade på Rambaidoni bjerget, i en smuk pinje skov. Klosteret blev bygget i 1756. Herfra har man en vidunderlig udsigt ud over Lilleasiens kyst. Herfra er der ikke langt til en lille turkisblå bugt, Mourtia, som er helt fri for turister.
Kirken er af den Byzanske orden og kuplen er opdelt i 4, som i sin tid blev flyttet fra det antikke tempel Miletus fra Asia Minor! Man skal tidligt af sted for at nå ind og se den smukke gårdhave og kirke. Her er også en lille butik, men en masse smukke ting.

 
 

All rights reserved © www.visit-samos.dk - webmaster