SAMÓS

 
       
 
Home
Samós
Pythagórion
Værd at se
Værd at vide
Fotos
Gloser
Opskrifter
Gæstebog
Forum
Links
Kontakt
Click for Samos, Greece Forecast
I det Ægæiske Hav, 1,5 km fra Tyrkiets kyst finder man den smukke græske ø Samos.
Samos er 490 km2 stor og har lidt mere end ca. 45.000 indbyggere. Hvoraf ca. 10.000 bor i Samos By, hvilket har været den administrerende hovedstad siden 1834. Før det var det Pythagorion der var hovedstaden. 
Samos er ca. 490km² stor, 45 km lang og 20 km bred, der gør den til Grækenlands 8. største og grønneste ø og har en kyststrækning på ca. 190 km, hvilket gør at man kan komme hurtigt rundt til de ca. 38 byer og mindre landsbyer på øen. Der er ca. 240 badestrande der består skiftevis af sand, grus og rullesten. 
Øen er lidt mindre end Bornholm og er helt speciel med hensyn til frodigheden. Samos er en af de frodigste øer. Det ses tydeligt når man kører rundt på øen. Der er stort set grønt overalt hele året. Overalt bliver man mødt af de flotte oliventræer og de store, smukke Nerie-buske, som blomstrer i hvide og lyserøde farver.
Især på sydsiden finder man mange oliven-, appelsin-, og citrontræer.
Samos ligger nord for Tolvøerne og tilhører egentlig ingen ø-gruppe, men man siger at den indgår i det Nord-Øst Ægæiske øhav og ligger kun 1,2 km fra Tyrkiet. 
Samos har to bjerge: Ambelos og Kerkis der er det højeste punkt på øen med sine 1433 meter. 
Har man lysten kan man nemt besøge den største og mest imponerende udgravning i verden, nemlig Efessos i Tyrkiet. Der går jævnligt ture pr. båd dertil fra Samos.
Samos skal bare opleves, det er et sted man sent vil glemme! Vælger du at leje en bil, hvilket er bedst, kan du nå langt omkring på øen, og se det smukke landskab. Samos by har en meget levende havnepromenade, med en masse restauranter og caféer. Her kan du vælge at tilbringe det meste af eftermiddagen og sidde  og betragte havet og det pulserende byliv. 
I starten af 80'erne var øen relativt upåvirket af turismen.
Overalt på Samos finder man også større eller mindre vinmarker.
Samos er en af Grækenlands førende vinøer med halvsøde hvide vine af muscatdruen. Overalt på øen findes der bikuber og vinmarker. Samosvinen er sød, varm og stærk. Det siges at samioterne har fået druerne af selve vinguden Dionysos.
Gennem tiden har mange folkefærd boet på Samos. Først sloges mange græske folkefærd om øen, inden romerne indtog den i år 27 f.kr. Det antikke Grækenland "levede" på Samos i sin tid. Øen har været Cleopatras foretrukne feriested og folk har valfartet til den mægtige græske gudinde. Hera`s tempel, af hvilket ruinerne stadig findes i byen Ireo/Heraion. Efter ca. 1500 år kom tyrkerne, og det var først den 11.november 1912, at Samos igen kom under det græske styre, hvilket den stadig hører under idag.
Øen har gennem tiden haft flere navne - klik her for at læse mere.
Hera-templet, der ligger i byen Ireon var bygget til ære for gudernes konge, Zeus' søster og kone, Hera, beskytter af ægteskabet. Man mener hun blev født på Samos, og som var genstand for utrolig kultdyrkelse. Mennesker i antikken valfartede til Hera`s Tempel for at deltage i ofringer og opnå frugtbarhed.
Samos har en fantastisk historie med rødder tilbage i antikken med guderne fra Olympen.
I tidens løb er Samos blevet invaderet op til flere gange. Romerne, jonerne, fønikerne, perserne og tyrkerne er nogle af dem der har invaderet den smukke ø.
I antikken var Samos en af de rigeste øer Ægæerhavet og hjemsted for mange kendte personer i tidens løb. 
Der er et utal af græske øer! En masse at besøge! Der er omkring 2000 øer, hvoraf kun en lille del er beboet, og kun en brøkdel med turisme. Tidligere var det kun en enkelt ø der var populær, men i dag stiger besøgene - især fra Skandinavien. Der er mange der vælger at tage på ferie og bo på 2-3 øer ("Ø-hop"), i stedet for at holde sig til én.
Turismen er blomstret op de senere år. Tallet er nået de 10 millioner, hvilket næsten svarer til indbyggere.
Det er også svært ikke at føle sig velkommen.
Læs alt om Samos' historie og historiske personer her: 
Historie
samos-travel.com/samosold/historyofsamos.html
newadvent.org/cathen/13421c.htm
flagspot.net/flags/gr-samos.html
idcs0100.lib.iup.edu/AncGreece/samos1.htm
Historiske personer:
Pythagóras
Pythagóras
Polykrates:
livius.org/pn-po/polycrates/polycrates.html
Aristarchus:
scienceworld.wolfram.com/biography/Aristarchus.html
Melissus:
newadvent.org/cathen/10165d.htm
Rhoikos:
greatbuildings.com/architects/Rhoikos_of_Samos.html
hollins.edu/faculty/saloweyca/clas%20395/Archaic/tsld013.htm
hollins.edu/faculty/saloweyca/clas%20395/Archaic/sld013.htm
Læs mere her om Samos:
http://samos-travel.com/aboutsamos.html

Kort over samos

 
 

All rights reserved © www.visit-samos.dk - webmaster